keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Kukkien kevätsiivous

Olen luonteeltani sellainen, että mikäli jokin asia vaatii keskittymistä, tulee asunnon olla siisti. Liian helposti hairahtuu esimerkiksi tiskaamaan, imuroimaan, järjestelemään kirjahyllyjä tai vaatekaappeja (tai virkkaamaan) tms. jos ajatus lipsuu itse asiasta (gradusta). Tähän samaan kategoriaan menee kasvien hyvinvointi. Kasvien keväthuolto, toisin sanoen mullanvaihto, tuli tarpeeseen useimmille yksilöille.
Onnenbambu ja fiikus piti siirtää ikkunalaudalta lattialle, kun alkavat olla reippaasti yli metrin mittaisia.
Joulukaktuksen kohtalo harmittaa. Pilasin tämän juuri ennen kukkimisaikaa sillä, että nostin sen ikkunan eteen amppeliin. Tiedän, koskaan ikinä ei saisi liikuttaa joulukaktusta nuppuvaiheessa. Noh, tämä tragedia ei päättynyt siihen että nuput putosivat. Ilmeisesti ikkunan edessä oli sen verran vetoa, että lehdet alkoivat oirehtia käpertymällä. Kaiken huipuksi luulin, että lehtien käpertyminen johtui kuivuudesta ja kastelin poloista liikaa, jolloin juuret mätänivät. Katkaisin huonot juuret/lehdet pois ja kokeilin istuttaa terveet lehdet uuteen multaan. Palautin samalla kasvin samalle paikalle jossa se tykkäsi olla. Toivotaan että saan sen pelastettua. Osa oksista on alkanut saada takaisin vahapintaisuuttaan, mutta osa lerpattaa vielä surullisen näköisenä. Mitä tästä opimme: Jos löydät kasvillesi hyvän paikan, ÄLÄ SIIRRÄ SITÄ.
Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin. Kun joulukaktuksen amppeliin nostaminen epäonnistui täydellisesti (vaikka mummolla se kukoistaa amppelissa upeasti!), kuparilehden nostaminen amppeliin sen sijaan onnistui. Ikkunan ääressä mokoma on kukkinut jo kuukauden päivät eikä loppua nuppujen syntymiselle näy!
Melkoisia jännitysmomentteja elettiin myös orkideojen kanssa. Valkoinen ja fuksia-valkoinen yksilö olivat eläneet kaupan purkeissa kolme-neljä vuotta, joten oli jo aika vaihtaa kasvualustat. Valkoisen kasvin varteen oli ehtinyt kasvaa melko suurikokoinen keiki (orkidean alku), joten ajattelin vaihtaa ensin alustan fuksia-valkoiseen. Hyvä apuvideo hommaan löytyi täältä. Onneksi olin lukenut etukäteen kauhutarinoita sammalpoteista, sillä semmoinen möykky sieltä juurien seasta paljastui. Sillä selvisi syy muun muassa siihen, miksi fuksia-valkoinen oli alkanut kasvattaa ilmajuuria purkin ulkopuolelle. Puhdistuksen, huuhtomisen ja istutuksen jälkeen kasvi näytti asettuvan purkkiin hyvin. 

Vinkiksi muuten orkidean ostajille: taimivaiheessa joidenkin juuristoon jätetään tuollainen sammalmöykky, jolla ilmeisesti saadaan kasvi kukkimaan nopeammin/haluttuun aikaan? Kaupasta oston jälkeen suosittelen vaihtamaan kasvualustan välittömästi kukkimiskauden jälkeen, jotta mahdollisen sammalpotin voi poistaa ja kasvi pääsee kukkimaan terveellisesti omassa tahdissaan.
Kuten mainitsin, valkoisen orkidean varressa kasvoi jo melko suurikokoinen keiki, josta lähti vielä komea kukkavanakin. Ohjeissa sanotaan, ettei orkidean kasvualustaa saisi vaihtaa kasvin kukkimisvaiheessa. Tuon sammalpotti-episodin jälkeen ajattelin, että menkööt vaikka kukkavanan kustannuksella, mutta jos emokasvin juurten alta löytyy samanlainen yllätys kuin sen fuksia-valkoisen juuristosta niin pois se on saatava! Niinpä leikkasin keikin irralleen emokasvista, istutin sen omaan kasvualustaansa ja vaihdoin alustan myös isommalle orkidealle. Onneksi valkoisen juuristosta ei löytynyt mitään ylimääräistä ja kaikki sujui hyvin. Jopa niin hyvin, ettei keiki ollut moksiskaan istutuksesta, sillä nuput alkavat aueta. Nyt ikkunalla onkin sitten kaksi valkoista ja yksi fuksia-valkoinen perhoskämmekkä! ♥
Seuraavaksi olisi istutettava aloe vera uuteen ruukkuun, sillä mullan seasta pukkaa uutta versoa. Parvekekukat ovat toistaiseksi vielä miettimisasteella. Mutta melkoisen ylpeä olen noista kämmeköistä! Saa nähdä kuinka kauan menee, että nuo isommat yksilöt alkavat taas kukkia.

4 kommenttia:

 1. Hah hah, juuri vastasin sinulle hetki sitten kommenttilootassa, että harmoniani liittyy myös paikkojen siisteyteen. Enkä ollut ehtinyt lukea tätä ennen sitä:). Minun on mahdotonta työskennellä kotona, koska katseeni harhailee ja huomaa heti, jos tiskit pitäisi laittaa koneeseen, sohvatyynyt kaipaisi oikojaa, lattialla on muruja jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar: Kävinkin lukemassa kommenttisi. :D Samoilla linjoilla siis mennään tuon harmonian etsimisen/ylläpitämisen kanssa. ;)

   Poista
 2. Upeita kukkia, sama projekti se on mullakin edessä lauantaina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpale: Projektin jälkeen on kyllä mahtava fiilis. Kun kukat voi hyvin, itselläkin on rennompi mieli. Vielä kun saisi tuon joulukaktuksen elpymään. Myönnän että noihin viherkasveihinkin voi syntyä tunneside. Harmittaa jos joku pitkäaikainen kasvi kuolee.

   Onnea omaan kukkien kevätsiivoukseen! :)

   Poista