tiistai 19. toukokuuta 2015

Yläkaupungin Yö

Viime lauantaina Jyväskylässä vietettiin suurta ilmaistapahtumaa, kaupunkifestivaalia Yläkaupungin Yötä. Ohjelmaa oli tarjolla lapsista ikäihmisiin: musiikkia (DJ:t, pop, etno, folk, iskelmä, rap, rock, käsikello, klassinen, kuoro, ukulele- ja mandoliiniorkesteri.....), musiikkivideoita, lyhytelokuvia, taistelulajiesityksiä, tanssia, taidetta, myyntikojuja, työpajoja, keskustelu/puheohjelmia, graffitia, teatteria, runoutta, näyttelyitä, kasvomaalausta, katupiirtämistä, opastettuja kävely- ja pyöräilykierroksia, kaverikoiria, lelunvaihtotori jne.jne.
Jim Bachor.
Itselleni odotetuin tapahtuma oli amerikkalaisen mosaiikkitaiteilijan, Jim Bachorin, teosten paljastustilaisuus. Bachor on toteuttanut Jyväskylän katukuvaan kuusi mosaiikkiteosta, joista kolme on tilannut Jyväskylän kaupunki ja kolme Äkkigalleria, jonka katustipenditaiteilijana Bachor oli.  Äkkigalleriassa syntyneet teokset kuuluvat Tasa-arvo -sarjaan ja kolme muuta jatkavat Bachorin ympäri maailmaa asfalttiin upotettujen Treats in the Streets -sarjaa. Herkkuja löytyy mm. Serbiasta, Ranskasta, Brasiliasta ja nyt myös Jyväskylästä! Huikeaa!
Jim Bachor: Tasa-arvo: Angry Bird = lintu.
Kaupunkikertoimen pulusissi mainostamassa heinäkuussa alkavaa Reaktio-festivaalia.
Jim Bachor: Treats in the Streets - Jäätelötötterö.
Jim Bachor: Tasa-arvo: tammi = tammenterho.
Jim Bachor: Treats in the Streets - Amppari-mehujää.
Jim Bachor: Treats in the Streets - Mansikka-puffet.
Viisi kuudesta teoksesta ehdin illan aikana kiertää, kunnes tuli kylmä ja päätin jättää viimeisen myöhemmälle. Toisaalta, fiksu olisi ottanut tuon arvoituksellisen kartan kaveriksi oikean kartan vaikka taidemuseon infopisteestä, eikä lähtenyt etsimään teoksia pelkän kuvan perusteella ja mututuntumalla. Tuo tammi = tammenterho -teos oli etsimisen takana ja piti jo soitella apukoordinaatteja. Katutasosta kun ei ihan samalla tavalla hahmota noiden kortteleiden muotoa kuin kartasta.... Mutta kyllä kannatti etsiä!
Osa muistaa viime keväänä Jyväskylään maalatun räsymaton, joka hymyilytti kulkijoita kesän ajan. Jim Bachorin mosaiikit ilahduttavat katukuvassa huomattavasti räsymattoa pidempään, joten tervetuloa Jyväskylään etsimään herkkuja ja tasa-arvoa. ;)

8 kommenttia:

 1. Nuo mosaiikit ovat kyllä ihania! Kävin itsekin tänään bongaamassa niistä muutaman, pitänee mennä huomenna kartan kanssa etsimään kaikki loputkin! Viimevuotinen räsymatto oli kyllä ihana piristys! Ootkos huomannut, että tänä vuonna vastapäinen puoli Väinönkadusta on maalattu sateenkaaren väreihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ave: Kannattaa lähteä mosaiikkibongauskierrokselle. Räsymatosta olen nähnyt uutisia, että se maalataan tänäkin kesänä ja on jo hyvässä vauhdissa. Jyväskylän katukuva näyttää tällä hetkellä varsin houkuttelevalta. Nyt on ystäville ja tuttaville esittelemistä. :)

   Poista
  2. Ai enpäs tiennytkään, että järjestetään ihan kokonaisia mosaiikkikierroksia! Mä oon kyllä ehkä niin malttamaton, että hilpasen vaan äkkiä pyörällä rastilta toiseen. :) Se Väinönkadun yläpään sateenkaari lienee sitten se uusi räsymatto, vai tehdäänkö se sittenkin samalle puolelle kuin viime vuonna? Tällaiset pikku yksityiskohdat kyllä piristävät katukuvaa aivan valtavasti! :)

   Poista
  3. Ave: Niin siis en tiedä järjestetäänkö ihan yleisiä kävelykierroksia, mutta tosiaan yhdellä kertaa kiertää paikat kyllä itsekseenkin suht nokkelaan, kuten sanoit, jos on pyörällä. Minun mielestä se räsymatto on tänä vuonna pidempi kuin viime kesänä, että ilmeisesti se tulee molemmille puolille. Toivottavasti pysyisi mahdollisimman pitkään kirkkaana ja kauniin värisenä.

   Poista
 2. Kyllä nyt hävettää... En ole ikinä saanut aikaiseksi käydä Yläkaupungin yössä!

  Nuo mosaiikit on jotenkin riemastuttavia ja hihkuin, kun bongasin yhden. Valittettavasti en pääse nyt kävelykierrokselle, mutta haluaisin ehdottomasti bongata tuon tammenterho-teoksen... Mistä se löytyy? Jos et halua spoilata, niin voisitko laittaa mulle vastauksen meilillä osoitteeseen nainentummissa@gmail.com?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttu-Maaria: No ehkä ensi kerralla Yläkaupungin Yöhön. Nuo mosaiikit eivät onneksi katoa mihinkään ja kuten sanoit, saavat kyllä hymyilemään jos sattuu törmäämään sellaiseen yllättäen. Tammenterho löytyy Kansakoulukadun ja Tellervonkadun risteyksestä. :)

   Poista
  2. Kiitos, käymmepä sen sieltä bongaamassa! Juuri tuohon mosaiikkiin liittyy henkilökohtainen nimijuttu, jonka vuoksi haluan sen leräälle hnekilölle näyttää :)

   Poista
  3. Minttu-Maaria: Oleppa hyvä, kiva kuulla että teoksessa on henkilökohtainen merkitys. Eroaa siis ihan toisella tavalla muista teoksista. :)

   Poista