keskiviikko 12. elokuuta 2015

Kuivaketveleen linnavuori

Lappeenrantaan mennessä pysähdyimme Taipalsaaren Kuivaketveleen linnavuorella. Linnavuori on arkeologinen termi, jolla tarkoitetaan korkean ja jyrkkärinteisen mäen tai harjun päälle rakennettua muinaista puolustusvarustusta. Kuivaketveleen linnavuorella sijaitsee juuri ja juuri näkyvissä oleva kivivalli, jonka mukaan kohdetta pidetään oletettavasti muinaislinnana. Kivivalli(t) on luultavasti vanhan hirsivarustuksen perustus.
Piirros: Erkki Alanen - Aikamatka Suomen historiaan, WSOY.
Suomessa tunnetaan noin sata muinaislinnaa ja niiden käyttö ajoittui 800-1300-luvuille. Linnavuorelle pääsee nykyisin kiipeämään portaita pitkin ja näköalatasanteelta avautuu näkymä Saimaalle. Muinoin maisema lienee ollut vieläkin vaikuttavampi, kun edessä ei ole ollut korkeaa puustoa.
Odotin etukäteen hieman jotain enemmän. Kallioinen mäki itsessän oli vaikuttava jyrkkine seinämineen, mutta maisema olisi kaivannut vähän korkeamman katselupaikan, jotta puut eivät olisi olleet edessä. Lisäksi luulin pääseväni näkemään raunioita, mutta runsaan kasvillisuuden seasta pilkisti muutama hassu kivi, joita en todennäköisesti olisi osannut ajatella kivivalliksi ilman Museoviraston muinaislinna-kylttiä.
Muinainen kivivalli.
Vaikka nämä olivat vaatimaton näky esimerkiksi Rapolan muinaislinnaan (Sääksmäki) verrattuna, tämäkin paikka on suojattu lailla, joten kiviä ei saa mennä nostelemaan tai siirtelemään. Jotain erikoista paikassa kuitenkin on, sillä täällä puolukat olivat jo parhaimmillaan.
Kuivaketveleen linnavuorella ovat vierailleet myös mm. Jalkaisin (kaikkialle hän on ehtinytkin!), Willimiehen jäljillä, Mökkiloki, Makkeri ja Luolamies.

4 kommenttia:

  1. Linnavuoret ovat nykyisessä asussaan sellaisia, että vaatii tosiaan aika lailla mielikuvitusta (ja avuksi havainnekuvia) siitä, millaista paikassa on joskus ollut. Kuivaketveleellä on ystävällisesti autettu kävijöitä tässä asiassa! Mietin vähän samaa äskettäin Elsa Heporaudan polulla Puumalassa , kun seisoin sammalen, puiden ja muun kasvuston peittämien muinaisjäännösten vieressä ja yritin kuvitella, miltä siellä oli näyttänyt satoja vuosia sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kenkä: Totta. Arkeologit osaava kuvitella linnavuoret ja kaiken muun maanalaisen tai menneestä vihjaavan paremmin kuin allekirjoittanut. Tämä Kuivaketvele voisi olla hyvä vierailukohde myöhään syksyllä, kun kasvusto on lakastunut, mutta ei ole vielä lunta?

      Poista
  2. Kaikki mikä vähänkin haiskahtaa historialta vetää aina minua puoleensa. Mutta totta kai sitä pettyy jos ei löydy mitään muuta kuin pelkkää luontoa, joka nyt sinäänsä on aina nähtävyys. Tuo nimi on kyllä niiiin ihana, Kuivaketvele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna: Kallioinen "vuori" oli kyllä komean näköinen, vaikkei kovin suuria kivivalleja lopulta näkynytkään. Minusta tuo nimi oli todella hankala! Vaikea lausua ja vaikea kirjoittaa, koko ajan meinasi mennä ketkeleeksi. Etelä-Karjalassa tuntui muutenkin monet paikannimet oudoilta tai vaikeilta lausua. Mutta sitten yksi matkalaisistamme huomautti, että todennäköisesti ulkopaikkakuntalaiselle Siilinjärvellä sijaitsevat Pöljä, Räimä tai Kehvo kuulostavat ihan yhtä oudoilta. :P

      Poista