torstai 20. elokuuta 2015

Vielä valmiimpi

Esittelin melkein valmista isoäidinneliöpeittoa heinäkuun alkupuolella, ja kyselin samalla teidän mielipiteitänne saumauslangan suhteen. Moni kallistui vaaleaan harmaaseen. Olin itse etukäteen enemmän tummemman harmaan puolella, ja vielä ensimmäisiä harjoitusneliöitä reunustaessa olin sitä mieltä, että tumma harmaa se saumalanka on. Kunnes sitten suostuin kokeilemaan myös sitä vaaleampaa harmaata, ja se kyllä alkoi vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta.
Vaalean ja tumman harmaan ero.
Ajattelin etukäteen, että tummempi harmaa olisi nostanut paremmin vaaleanpunaiset sävyt esille, mutta samalla kävi myös niin, että tummat värit näyttivät myös tummemmilta ja halusin pitää peiton kuitenkin suht vaaleana. Niinpä sitä joutui pyörtämään ajatuksensa ja valitsemaan langaksi sen vaalean harmaan. Suuri kiitos siis kaikille mielipiteensä kertoneille!
Tulos neliöiden reunustamisen jälkeen.
 Viiden kuukauden, 252:n neliön ja niiden yhteenliittämisen jälkeen tulos näyttää tältä:
Huomasin yhteenliittämisvaiheessa kenties hieman liioitelleeni neliöiden kanssa, sillä "pienestä" torkkupeitosta tuli loppujen lopuksi kooltaan noin 140 x 190 cm. Mutta parempi hieman liian suuri kuin vähän liian pieni.

Hankalinta taisi olla tuossa kiinnitysvaiheessa pitää saumat suorina, sillä osaa neliöistä joutui venyttelemään, kun kaikki eivät langan paksuudesta johtuen olleet ihan samankokoisia. Langat ovat suurimmalta osin Novitan 7 veljestä-lankoja, mutta mukana on myös paljon eripaksuisia ja -laatuisia lankoja alennuskoreista. Päätarkoituksena oli etsiä erilaisia punaisen sävyjä. Lopputulos ei mielestäni ole liian imelä, kun saumalankana on nimenomaan harmaa, eikä esimerkiksi vaaleanpunainen tai violetti, lanka.
Varsinaisestihan peitto ei ole vieläkään ihan valmis, sillä vielä pitäisi päätellä nurjan puolen roikkuvat langat. Loppuvaihetta langanpäiden suhteen helpotti se, että tämän videon nähtyäni osasin piilottaa väriä vaihtaessa (tai langan loppuessa) langat virkkauksen joukkoon. Tämän vuoksi tuossa yhteenliittämisvaiheessa ei jäänyt ylimääräisiä langanpäitä.

Olipahan projekti! Missään vaiheessa ei tosin tuntunut turhauttavalta vaan pikemminkin päinvastoin. Mitäs sitä nyt tekee telkkaria katsellessa tai hiljaisina hetkinä?

Ps. Torkkutoimivuus testattu, hyvin unettaa. ;) Liiolii sai oman peittonsa valmiiksi elokuun alussa.

10 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää. Itselläni sama projekti menossa, valmiit palat on odottanut liittämistä jo hetken aikaa, inspiraatiota odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpukka: Hiljalleen homma valmistuu parhaiten. En olisi osannut/halunnut tehdä tätä jos minulle olisi annettu joku tietty deadline, johon mennessä homman pitäisi olla valmis. Inspiraation voimalla puksutin menemään. :)

   Poista
 2. Oi! Se on todella iso ja hieno, onnittelut. Pelkäänpä, että joudun/saan tehdä vielä yhden (kaksi, kolme...) isoäidinneliöpeittoa, sillä saan äidiltäni hänen vanhat villalankansa. Tai ehkä opettelen jonkun uuden ruutumallin vaihteeksi. Ja sitten aion todellakin kokeilla tuollaista yhden tai kahden värin eri sävyjen peittoa, tulee niin harmoninen lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiolii: Minä en aio ihan heti ryhtyä ainakaan näin isokokoiseen projektiin, niin pysyy homma tästä eteenpäinkin mielekkäänä. Hienoa, jos saat lankoja hyötykäyttöön. Huomasin, että ei ne langatkaan mitenkään erityisen halpoja ole, etenkään jos tarvitsee enemmän kuin yhden kerän. :P Kirppareiltakin saattaa välillä tehdä edullisia lankalöytöjä, mutta silloin pitää hyväksyä se, että langan loputtua ei välttämättä löydä enää samanlaista.

   Poista
 3. Kaunis! Hyvä sinä. Käsillesi terveyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar: Kiitos, sitä tarvitaan. Anoppini oli hetki sitten käsien leikkauksessa, joten terveet kädetkään ei ole itsestäänselvyys. Kiitollinen pitää olla.

   Poista
 4. Tais se sittenkin se vaaleampi lanka olla sopivampi. Tulos on aivan mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna: Näin se taisi olla. Hyvä että jaksoin testata molempia lankoja, eihän sitä muuten olisi varmuudella tiennyt. :)

   Poista
 5. Oi, miten ihana kertakaikkiaan! Just mun lempparivärit eikä yhtään liian imelä :)

  Taidan pistää tästä idean korvan taakse... Mä olen nimittäin etsinyt pitkään päiväpeittoa eikä vaan löydy sopivan persoonallista, mut tämä taitaa sellainen olla! Kriteerinä olisi, että on suht' ekologinen, kotimainen, vauvankestävä, ettei kaikki lika näy ja että on myös silmää miellyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttu-Maaria: Kiitos. ^^ Tämä täyttää suht hyvin kaikki kriteerisi, kaikkien lankojen kotimaisuudesta en osaa varmuudella sanoa, ei tullut niin tarkkaan katsottua. Täällä mentiin värisävyt edellä. Mutta kestää vauvatouhuja ja kun laittaa näin montaa sävyä sekaisin niin pienet tahratkaan ei menoa haittaa! :)

   Poista