torstai 25. syyskuuta 2014

Oksapoika & kumppanit

Kuopion kävelykadulle (hassua puhua Kauppakadusta nykyisin kävelykatuna) on ilmestynyt leppävirtalaislähtöisen kuvanveistäjän, Pekka Kauhasen, teoksia. Teoskokonaisuuteen kuuluu yhteensä seitsemän veistosta, joiden materiaalina toimivat pronssi, teräs ja alumiini. Kuopion kaupunki toivoi, ettei tehtäisi mitään monumentaalista. Teokset ovat nyt ihmisen mittakaavassa, ilman jalustoja ja ympäristö huomioiden. Taidehankkeen toteutusta on ohjannut Kuopion kaupungin prosenttitaidetyöryhmä (prosentti rakennushankkeen budjetista laitetaan taiteeseen) yhdessä kävelykeskustan suunnittelun edustajien kanssa.
Oksapoika.
Suurikokoisin teoksista on lähes parimetrinen Oksapoika. Pienemmät teokset on ripoteltu yllätyksellisiin paikkoihin katutasolle, valaisinpylväisiin sekä penkkien ja istutusten yhteyteen. Oksapoika toimii teoskokonaisuuden kokoavana elementtinä. Sen taustalla toimivat Savon värit: musta ja keltainen. Kauhanen pitää tärkeässä osassa myös puuta, sillä se on aikoinaan ollut elinehto, jalostuksen kohde ja kaskimaan alku.
Reikäleipä.
Huumorin siemenet kukkivat teoksissa, Savossa kun ollaan. Kaupunginpuutarhuri Erkki Oinosen mukaan Oksapoika sai alkunsa siitä, kun Veljmies ja Siskotyttö olivat pitkään samassa varastossa. Pekka Kauhasen mukaan Reikäleipä -teos syntyi siitä, että Veljmiehellä on käsissään kaksi kalaa, mutta leipä puuttui. Samoin Juhani Ahon virsut ovat unohtuneet kirjailijalta lyseon kulmalle, penkin alle. Aho valmistui ylioppilaaksi Kuopion lyseosta vuonna 1880.
Juhani Ahon virsut.
Siskon lisko.
Kuutar ja Päivätär.
"Nalliainen on sellainen savolainen Pinokkio, jolla on kolme jalkaa ja kolme kättä." - Pekka Kauhanen -
Kuvaamatta jäi Pullopostia -teos, jota en ilman karttaa bongannut. Jälkikäteen kartta paljasti teoksen olevan Kauppahallin kulmalla.
Mikä teos on Sinun suosikkisi?

Lähde: Savon Sanomat.

6 kommenttia:

 1. Nalliaisessa oli jotain hyvin tuttua, ja Google tiesikin sen kertoa: sama tekijä kuin huomattavasti kookkaammalla Taidepoliisi-patsaalla, joka vartioi liikennettä Tapiolassa kotikirkkoni kulmilla! http://fi.wikipedia.org/wiki/Taidepoliisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiolii: No niinpä näyttää olevan! Taidepoliisilla on myös kolme kättä ja kädet samaan tapaan kohotettuina.

   Poista
 2. No italiassa asustavana pinocchio on tullut jo liiankin tutuksi, mutta olihan hänen serkkunsa Nalliainenkin kiva nähdä .Eniten kuitenkin ehkä tykkäsin tuosta reikäleivästä...Liekö sitten vain ikävä ruisleipää vai miksi siihen ihastuin....ehkä näytti niin aidolta, en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ciacy: Hyvät perustelut: ihastua reikäleipään kun on ikävä ruisleipää! :) Ja toki, sinulla on siellä saapasmaassa oikeus pitää ihan oikeasta Pinocchiosta. Itse pidin noista Juhani Ahon virsuista kenties eniten. Mutta kuten sanoit, leipä (ja virsut) on saatu tehtyä todella aidon näköisiksi!

   Poista
 3. Hauskoja oli kaikki. Mutta miten nuo virsut pysyy ehjinä? Oli muuten tosi hieno tuo uusimman postauksen tilaisuus, mutta sinne en jostakin syystä päässyt kommentoimaan. Tekisi mieli päästä Helsinkiin ja käydä katsomassa Helenen töitä pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar: Virsut ovat ilmeisesti pronssia, että kyllä ne ovat kestävät. Sitä en tiedä että miten ne on kiinnitetty maahan.
   Hmm, toivottavasti kommentointiongelma ei ole pitkäikäinen. Mitään asetuksia en ole muuttanut.

   Poista