lauantai 7. kesäkuuta 2014

Arabian uusi Aamu

Lapsuudenkodissani on odotellut edesmenneiden isovanhempieni astiasarja hetkeä, jolloin saisin kuljetettua kokonaisuuden kotiini. Sarja on Esteri Tomulan Arabialle 1970-luvulla kukittama Aamu. Muistan nämä lapsuudestani hyvin ja siksi ne ovat minulle erityisen tärkeitä.
Kaunis astiasarja vai mitä? Tätä kukkaihastusta varjosti kuitenkin se, että sarjan kannu oli mennyt pilalle ruosteisen veden vuoksi. Ei tuollaista ruskeapohjaista rumilusta kehdannut esille laittaa. Olin jo aiemmin kokeillut jos jonkin näköisiä puhdistusaineita ihmesienestä ja ruokasoodasta hammastahnaan ja erilaisiin kemikaaleihin, mutta turhaan. Paksu ruostekerros oli ja pysyi. Suututti.
Pilviraitti blogin Emaliin kiiltoa-postaus valoi kuitenkin pientä uskoa tulevaan. Ennen ja jälkeen kuvat mm. Finelin Tatti-kulhosta saivat miettimään josko sitä kokeilisi vielä kerran. Pilviraitti oli hyödyntänyt omiin astioihinsa Universal Stonea. Kyseisen vinkin löytämisestä on miltei vuosi aikaa, mutta koska nyt viimein sain astiat omaan kotiini päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Ulkopinnan pienet tummumat lähtivät todella nopeasti ja pinta kiilteli käsittelyn jälkeen kuin uutuuttaan.
Ennen.
Jälkeen.
Mutta se sisäpuoli... Hankasin ja hankasin, vaahdotin ja vaahdotin. Aluksi näytti siltä ettei mitään tapahdu ja aloin masentua että menin sitten laittamaan rahani tähänkin vitsiin. Mutta. Kärsivällisyys palkittiin ja ruosteen alta alkoi pikkuhiljaa kuultaa valkoista pintaa, joka sai aikaan valtavan riemun tunteen!
Hinkkaamisen ja vaahdottamisen tuntuessa raskaalta edellisen kuvatallennuksen katsominen ja edistyksen havaitseminen laittoi jatkamaan eteenpäin. Olisihan sitä tietysti perjantai-iltana kenties parempaakin tekemistä ollut kuin istua lattialla ja halata kannua ranne jumissa, mutta lopussa kiitos seisoo...
Kokonaista kaksi tuntia siihen meni lähes tauotonta hinkkaamista, mutta oli se kyllä jokaisen rannekivun ja yhden katkenneen kynnen arvoista! Sain rakkaalle kannulle uuden elämän ja nostettua sen astiasarjan kruunuksi. Vieläkin siellä on havaittavissa pientä ruosteen punerrusta, mutta kyllä tuon kelpaa jo tarjoilupöytään nostaa. Rakkaus tähän ihmetahnaan syttyi kyllä lopullisesti! ♥

Onko teillä kokemuksia Universal Stonesta tai muista ihmeaineista? 
Mielelläni otan vinkkejä vastaan tulevaisuuden varalle.

20 kommenttia:

 1. Oi miten kaunis! ja kärsivällisyytesi todellakin palkittiin. Täytyypä pistää moinen ihmeaine mieleen. Terveisiä täältä pakkausten keskellä. Käyn kyllä kurkkimassa kuulumisia, mutta kommentointi on jäänyt kiireen jalkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine: Oli kyllä sen verran intensiivinen projekti tämän puhdistus, että toivottavasti ei ihan heti tule samanlaista vastaan. Mutta tulipa todistettua että jos tuon saa puhtaaksi niin sitten saa puhtaaksi mitä vain! Luulin nimittäin että ruoste olisi päässyt jotenkin lasitteen läpi ja että sitä ei olisi enää pelastettavissa, mutta tuo tahna teki kyllä upeaa jälkeä. Pintakin tuntuu jälleen sileältä niin kuin lasitteen kuuluukin ja kiitoa riittää. :)

   Ja samat terkut sinne, kesätöiden alettua on kommentointi jäänyt vähemmälle vaikka postauksiasi käynkin lukemassa. Muista pitää pakkaamisen lomassa myös vähän lepoa! Täällä on nyt ollut niin lämpimiä päiviä että pieniä siesta-hetkiä voisi iltapäivisin vietellä.

   Poista
 2. Aivan upea astiasto!
  Tuo aina pitääkin pistää muistiin jos joskus itse tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina: Kiitos. Minustakin se on kaunis, eikä omaan makuuni liian "mummola". Kaapeista löytyy paljon muunkinlaista sinivalkoisuutta astioista niin istuu hyvin joukkoon. :)

   Poista
 3. Upea muutos kannulla! On muuten tosi kauniit astiat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjaana: Kiitos. Ja et kyllä usko miten ikuisesti kiitollinen olen sinulle siitä taannoisesta postauksestasi. ♥ Ilman sitä en olisi kyllä varmaan koskaan itse kyseistä tahnaa keksinyt ja kannu olisi jäänyt kaapin perukoille häpeämään.

   Poista
 4. Upea astiasto! Mulla olisi varmaan jäänyt operaatio kesken, sitkeys palkittiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nalle: Eihän tuon puhdistamisella mikään kiire tietysti olisi ollut, mutta kun aloitin niin ajattelin sisukkaasti että nyt sitten tehdään homma loppuun vaikka menisi koko yö. Ja hyvä tuli. Vielä on tarkoitus tehdä yksi viimeistelykäsittely, mutta sen kanssa en taida pitää kiirettä...

   Poista
 5. Tuota samaa ainetta ollaan äitin kanssa pitkän käytetty puhdistuksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni: On kyllä todellinen ihmetahna. Tätä aion kyllä tulevaisuudessa käyttää ihan perussiivouksessakin.

   Poista
 6. Ihanat astiat!
  Ja Universal Stone on todellakin huippu aine! Ja vieläpä myrkytön. Kokeilepa puhdistaa sillä myös korut :)! Sillon kun kyseisen ihmeaineen ostin, niin en olis malttanut lopettaa puhdistelua, kun aina osui silmiin joku uusi kohde kotona :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. taitava tyttö: Kiva kuulla että muutkin vannoo tämän nimeen. Kiitti vinkistä, pitää muistaa korujenkin kohdalla. Minulle tuli samanlainen innostus alkaa "vaahdottaa" vaikka mitä kun huomasin että aine toimii. :)

   Poista
 7. Tuo astiasto on todella upea.
  Kaunis kiitos myös puhdistusvinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sar P: Sanos muuta, kyllä on suomalainen muotoilu ja design kaunista. Enemmän tosin pitäisi perehtyä nykymuotoiluunkin. Kirppareiden myötä sitä yleensä katselee vaan näitä vanhoja klassikoita.

   Poista
 8. tuota minäkin olisin suositellut, olen kuullut siitä kehuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomaton aine! Tuosta lähtien sitä on siivouskaapista löytynyt.

   Poista
 9. Oi miten kaunis astiasto....ja hyvä,että sait kannunkin puhtaaksi...kova työ palkittiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Olen ihan hullaantunut näihin sinivalkoisiin astioihin. Onneksi löysin tämän turvallisen ihmeaineen mikä kaiken lisäksi vielä toimii! :)

   Poista
 10. Älä ihmeessä jynssää astioiden pintaa rikki. Laita soodaa ja kuumaa vettä ja ann liota sitten hankaat pehmeällä sienellä. Toista liotus jos kerta ei riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, liputan ehdottomasti soodapuhdistuksen puolesta. Käytän sitä arkipuhdistuksessakin paljon. Yritin sitä tähänkin kuten tekstissäni kirjoitin, mutta ei auttanut. Ruostepinta oli paksu, enkä jynssännyt kannun pintaa rikki vaan pois ruostekerroksen, joka oli pinttynyt lasitteen pinnalle. Kannu on sittemmin ollut ahkerassa käytössä ja lasite on pysynyt kirkkaana.

   Poista