perjantai 11. syyskuuta 2015

Kastemaljadesignia

Suomen käsityön museossa avautui viikko sitten Suomalainen kastemalja -kiertonäyttely, joka on ollut aiemmin esillä muun muassa Suomen Lasimuseossa Riihimäellä. Jyväskylässä näyttelyn järjestäjinä toimivat Suomen käsityön museon lisäksi Kristillinen taidesäätiö ja Jyväskylän seurakunta. Jälleen oivallinen esimerkki Suomen käsityön museolta nostaa esille monipuolista käsityötaitoa! 
Niin paljon kuin Arabian tehtaan sulkeminen Suomessa harmittaakin (suututtaa suorastaan!), kotimaassa on edelleen muotoilu- ja suunnitteluosaamista. Tänään uutisoitiin, että Arabian tehtaalla oppinsa saaneet muotoilijat perustavat Porvooseen oman keramiikkatehtaan. Meillä on laadukasta muotoilua ja se näkyy myös Suomen käsityön museon kastemaljanäyttelyssä.
Kastemaljanäyttely syntyi vuonna 2013 järjestetyn kastemaljan muotoilukilpailun tuloksena. Muotoilun kohteena oli ensisijaisesti kotien kastemalja, mutta maljan sai muotoilla myös seurakuntien käyttöön. Kilpailun järjestivät Kristillinen taidesäätiö, Kirkkohallitus, Helsingin seurakuntayhtymä, Suomen lasimuseo ja Suomen lasimuseon ystävät ry. Kastemaljakilpailuun jätettiin yhteensä 74 ehdotusta, joiden parhaimmistosta näyttely on koottu. Koska olen itse koko opintojeni ajan profiloitunut nimenomaan kirkkotaiteen tutkimiseen tunsin, että tähän näyttelyyn tutustuminen oli välttämätöntä.
Heikki Viinikainen: Ilo (kilpailun kunniamaininta), halkaisija: 245 mm, korkeus 190 mm, soveltuvuus: seurakunnan kastemalja.
Maria Jutila: Juuret, halkaisija: 320 mm, 235 mm, kaksiosainen työ, korkeus: 25 mm, 90 mm, soveltuvuus: kotien ja seurakunnan kastemalja.
Johanna Smith: Agape (kilpailun kunniamaininta), halkaisija: 175-215 mm, korkeus: 55-100 mm, soveltuvuus: kotien kastemalja.
Kristillisen taidesäätiön johtajan, Veijo Murokkeen, mielestä kastemalja on onnistunut silloin, kun se on helposti käytettävä. "Lisäksi siinä saisi olla kristillinen motiivi, ja sen pitäisi tuoda pyhä kosketus kastetilaisuuteen", Muroke jatkaa. Hän kertoo myös että kodeissa on pidetty kasteita jo 60 vuotta, mutta varsinaisia kotien kastemaljoja ei ole ollut juurikaan saatavilla. Kastemaljakilpailussa oli lähtökohtana, että malja on hinnaltaan edullinen. Niiden hinta on 100-400 euroa.

Kimmo Reinikka: Alku, halkaisija: 215 mm, korkeus: 105 mm, soveltuvuus: kotien kastemalja.
Tero Välimaa: Kasteenristi (kilpailun voittaja), halkaisija: 245 mm, korkeus: 65-105 mm, soveltuvuus: kotien ja seurakunnan kastemalja.
Hanna Virtomaa: Parven pienin - elämänvirta, halkaisija: 375 mm, korkeus: 65 mm, soveltuvuus: kotien kastemalja.
Veijo Muroke kertoi haastattelussa, että hänen mielestään tällainen kastemalja voisi jäädä lapsen ensimmäiseksi taidelasiesineeksi. Ajatus on mielestäni hyvä, sillä maljat olivat muotoilultaan kauniita ja suurin osa ei "huutanut" kristillistä sanomaa, vaikka se siellä mukana onkin, jolloin voisin kuvitella maljan olevan monikäyttöisempi taide-esine. 
Helmi Remes: Rakkaus (kilpailun 3. sija), halkaisija: 245 mm, korkeus: 80 mm, soveltuvuus: kotien ja seurakunnan kastemalja.
Pauli Partanen: Santa Via (kilpailun 2. sija), halkaisija: 210-340 mm, korkeus: 60-105 mm, soveltuvuus: kotien ja seurakunnan kastemalja.
Heikki Punkari: Ros Calisis, halkaisija: 285 mm, korkeus: 170 mm, soveltuvuus: seurakunnan kastemalja.
Omia suosikkejani ovat Johanna Smithin Agape, Kimmo Reinikan Alku, Helmi Remeksen Rakkaus ja Marja Hepoahon Viimeinkin yhtä.
Marja Hepoaho: Viimeinkin yhtä, halkaisija: 120-180 mm, 265 mm, kaksiosainen, korkeus: 100 mm, 60-85 mm, soveltuvuus: kotien kastemalja.
Kari Alakoski: Yhteys (kilpailun kunniamaininta), halkaisija: 250 mm, korkeus: 225 mm, soveltuvuus: seurakunnan kastemalja.
Kastemaljoja myy ja toimittaa Sacrum ja yksilöllisesti muotoiltuja maljoja saa suoraan taiteilijalta.

Löytyykö joukosta omaa suosikkia?

Suomalainen kastemalja -näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 
4. lokakuuta 2015 saakka.

2 kommenttia:

  1. Suosikkini ovat koko kilpailun voittaja sekä Viinikaisen Ilo. Meillä Espoossa pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkolla on kasteallas, johon mahtuu aikuinen upotuskastettavaksi. Ei mikään kaunis, mutta ainakin tarkoituksenmukainen. Taitaa olla ainoita ellei peräti ainoa ortodoksinen kirkko Suomessa, jossa on vastaava. Aunuksen Karjalassa kävin Vasojärven luostarissa - siellä oli kastekappeli laiturin nokassa, kappelissa reikä lattiassa ja tikkaat suoraan järveen. Sinne vaan, hupsis! Tämä on muuten aika kiehtova aihepiiri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liiolii: Tarkoituksenmukainen on tässä tapauksessa tärkeintä. Ortodokseilla kasteallas, luterilaisilla malja. Minusta on hienoa, että tällainen kilpailu on järjestetty. Hyödyttää sekä seurakuntia että muotoilijoita.

      Poista