lauantai 12. syyskuuta 2015

1,2,AJA!

Keski-Suomen museon alagalleriassa on esillä Pekka Suomäen valokuvasarja 1,2,AJA! Näyttelyn nimi tulee ravikilpailujen volttilähetyksessä käytettävistä komentosanoista. Suomäki valokuvasi vuosikymmeniä hevosten parissa työskennellyttä Veikko Svartia ja kilpailuihin valmistautumista.
Pekka Suomäki on keskittynyt kuvissaan niihin hetkiin, jotka usein unohdetaan, kun media uutisoi suurkilpailuvoitoista. Kuvaustilanteita ei ole lavastettu tai valaistu keinotekoisesti, vaan ne on tallennettu sellaisina kuin kyseinen hetki on kameran linssin läpi kuvaajalle näyttäytynyt. Kuvista välittyy aitous ja teeskentelemättömyys. Henkilökohtaisesti pidän usein enemmän tällaisesta dokumentaarisesta  valokuvaamisesta kuin taidevalokuvista, sillä nämä irrottavat ja tekevät arkisista hetkistä merkityksellisiä.
Pekka Suomäki.
Pitkä valokuvausprojekti (noin 250 kuvauskertaa) näkyy kuvista sillä en usko, että kuvista olisi esimerkiksi puolen vuoden aikana saanut noin vakuuttavaa materiaalia. Onnistuneita hetkiäkään tuskin olisi syntynyt liian nopealla ja lyhyellä aikavälillä 40-50 kuvan verran mitä näyttelyssä nyt on. Kuvat on ripustettu nauhamaiseen riviin, mutta niissä ei ole suoraa tarinallista jatkumoa aihetta lukuun ottamatta. Hevosilla ajetaan, niitä uitetaan, niitä pestään, ruokitaan ja koulutetaan ja ne ovat osa elämää. Kuvia ei ole erikseen nimetty tai numeroitu eikä se mielestäni ollut edes tarpeellista. Kuvista välittyy olennainen, vaikka välillä yksittäisistä otoksista saa kuljetettua tarinaa kuvan ulkopuolelle. Alla olevassa kuvassa Suomäki on esimerkiksi rinnastanut onnistuneesti hetken, jossa kaksi työvälinettä, voimakonetta ja kulkuvälinettä kulkevat rinnakkain.
Pekka Suomäki.
En ole itse lainkaan hevos(urheilu)ihminen ja suhde hevosiin on lähinnä pelokkaan kunnioittava. En myöskään usko, että minusta olisi vaihtamaan paikkaa yhdenkään hevosurheiluihmisen kanssa, sillä sen on oltava elämäntapa, jotta seitsenpäiväisen työviikon kokee omakseen. Suomäki on onnistunut tallentamaan sekä työn raskaan että voimauttavan puolen. 
Pekka Suomäki.
Pekka Suomäki.
Pekka Suomäki.
Henkilökohtainen kuvasuosikkini on yllä näkyvä kuva, jossa mies asentaa(?) sähköaitaa. Työkaveri ojentaa turpansa tarkkaillakseen tilannetta. Tässä mielestäni tiivistyy miehen ja hevosen välinen ystävyys.
Pekka Suomäki.
Pekka Suomäen valokuvanäyttely Keski-Suomen museossa 18. lokakuuta 2015 saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti